keskiviikko 2. heinäkuuta 2014

Ydinteemoja


Erotiikkahyllystä luen monesti mieluummin kauno- kuin tietokirjoja, tosin tietokirjojen puolella Shere Hite –raportit tai  Nancy Fridayn tai Gina Ogdenin kirjat ovat hauskoja, koska niissä naiset ja miehet avautuvat seksikokemuksistaan ja -fantasioistaan. Mutta nyt katselin kirjastossa, olisiko jotain uutta kivaa, ja huomasin Osmo Kontulan kirjan Mielen seksuaalisuus – matka kiihottumisen alkulähteille. Lainasin kirjan a) koska diggaan Kontulaa, jolla on sitä paitsi ihana parta ja b) koska aihe, seksuaalisuuden lapsuuteen asti ulottuvat juuret, kiinnosti erityisesti.

Tästä tuli miellyttävä lukukokemus, joskin (tai koska) kirjan kanssa voi myös väitellä.

Luin kesäkuun puolella Mihaly Csikszentmihalyin kirjan Flow – elämän virta, jossa hän tutkii, millainen tekeminen aiheuttaa “optimaalisia kokemuksia”, flow-tiloja. Csikszentmihalyi puhuu enimmäkseen muista aiheista, mutta ottaa esiin myös fyysisen mielihyvän. Seksi on fyysinen, biologinen tarve, mutta voi tuottaa myös flow-kokemuksia. (Csikszentmihalyi muuten mainitsee kiinnostavasti eroottisista “harjoituksista” tyyliin Kama Sutra: “Erotiikka merkitsee seksille samaa kuin urheilu fyysiselle toiminnalle.”)

Kontulan kirjassa taas seksistä tulee henkiseen kasvuun liittyvä pohjavirta. Jokaisella ihmisellä on hänen mukaansa seksuaalinen ydinteema, se alkaa kehittyä jo lapsuudessa. Oman seksuaalisen ydinteeman miettiminen ja tajuaminen voi olla vapauttavaa kaikin puolin.

Kontula kirjoittaa:

“Pidämme ehkä tietyt hyvin henkilökohtaiset seksuaalisesti sytyttävät asiat visusti piilossa muilta ihmisiltä ja mahdollisesti myös itseltämme. Kannattaisi ehdottomasti ottaa riski ja lähteä tutkimaan niitä tarkemmin. (---) Kaikkein tärkeimpiä seksuaalisia oivalluksia on se, että kiihottumisen vahvimmat muodot saavat alkunsa jännitteestä pitkävaikutteisten ongelmien ja niitten onnistuneiden ratkaisujen välillä." Hän jatkaa: 

"Seksuaalinen ydinteema auttaa valitsemaan kumppaneita, jotka arvostavat vahvuuksiamme ja kompensoivat heikkouksiamme. Nämä valinnat ovat ‘ihastumisen kemian' keskeisiä tekijöitä.”

Yksi Kontulan kirjan ei varmaan niinkään uusia, mutta ihan hyvin kuvattuja oivalluksia on myös se, että vastakohtaisuus ruokkii intohimoa. Intensiivisessä parisuhteessa intohimo säilyy, koska vastakohdat vetävät toisiaan riittävän paljon puoleensa.

Ihan mainiota teemaa kylmiin kesäpäiviin. Kummastelen, etten ollut huomannut kirjaa aiemmin. Se sai näköjään jonkin "Rakkauden lähettiläs" -palkinnonkin vuonna 2012. -- Täältä löytyi myös Kontulan radiohaastattelu kirjaan liittyen. 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Vastakaikuja